MiLEP - Minimal Invasive Laser εκπυρήνιση του προστάτη

MiLEP Minimaly Invasive Laser Enucleation of Prostate

Η επανάσταση της ελάχιστα παρεμβατικής εκπυρήνισης  προστάτου

 Η πάθηση

Οι άνδρες στην πορεία της ζωής τους αντιλαμβάνονται αλλαγές στην ούρηση. Αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη αδενώματος εντός του προστάτη αδένα. Πρόκειται στις συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις για καλοήθη ιστό χωρίς όμως καμία λειτουργική συνεισφορά. Το μόνο που κάνει είναι να εμποδίζει την ελεύθερη ροή των ούρων εκδηλώνοντας τα γνώριμα για τους μεσήλικες άνδρες συμπτώματα όπως μείωση της ευκολίας ροής, συχνουρία, νυκτουρία και επιτακτική ανάγκη ούρησης, ακράτεια ακόμη και αδυναμία ούρησης. Αυτά ξεκινώντας από απλή ενόχληση εξελίσσονται σε μείζον πρόβλημα που ζητά την ιατρική λύση. 

Η κατά τα άλλα καλοήθης αυτή πάθηση είναι υπεύθυνη για σημαντικό ποσοστό επεμβάσεων σε άνδρες άνω των 55 συνδεόμενη με υπολογίσιμο ιατρικό , οικογενειακό, επαγγελματικό και οικονομικό κόστος.

Η εξέλιξη

Ιστορικά η χειρουργική κοινότητα προοδεύοντας δεν έπαψε να ερευνά μεθόδους ολοένα και λιγότερο ακίνδυνης, τραυματικής θεραπείας αυτής της καλοήθους κατάστασης. Η πρόοδος αυτή οδήγησε στην ολική εκπυρήνιση του αδενώματος μέσω Holmium Laser (HoLEP)

Την τελευταία δεκαετία αξιώνει την θέση του χρυσού κανόνα στη αντιμετώπιση της Καλοήθους Υπερπλασίας Προστάτου .

Οι λόγοι είναι οι εξής:

  • Αναίμακτη διαδικασία. Ασθενείς που λαμβάνουν "αντιπηκτική" αγωγή για σοβαρούς λόγους που αν διακοπεί θέτει την ζωή τους σε κίνδυνο μπορούν να χειρουργηθούν! Παλαιότερα αυτή η ομάδα έπρεπε να ενημερωθεί για μακρόχρονη νοσηλεία και προετοιμαστεί για τον κίνδυνο της αιμορραγίας εξασφαλίζοντας αίμα για μετάγγιση.
  • Οριστική λύση. Πλήρης και όχι μερική όπως προσφέρει η ευρέως διαδεδομένη διουρηθρική (TURis) αφαίρεση του αδενώματος. Δεν καταλείπεται υπολειμματικός ιστός ώστε αυτός να μεγαλώσει στο μέλλον. Έτσι η παλιά οδηγία/συμβουλή που λάμβαναν οι χειρουργημένοι ότι θα ήταν εντάξει για 7 με 10 χρόνια δεν ισχύει πια. Μετά την HoLEP ο άνδρας δεν ξανασχολείται με το πρόβλημα της ούρησης!
  • Θεραπεύει όλους τους ασθενείς. Οι περιορισμοί που επιβάλλονται στις άλλες μεθόδους από το μέγεθος του αδένα δεν ισχύουν στην HoLEP. Με αυτή αντιμετωπίζονται οι γιγαντιαίοι αδένες των 300cc τόσο καλά όπως οι πολύ μικρότεροι.
  • Βραχεία νοσηλεία. Μια διανυκτέρευση στην κλινική.
  • Ταχεία αποκατάσταση υγείας Σε μια εβδομάδα ο άνδρας έχει επιστέψει στις κανονικές του δραστηριότητες.

Η HoLEP στην ελληνική πραγματικότητα γνώρισε αργή αλλά σταθερή εξάπλωση και αποδοχή. Οι λόγοι αφορούν στην διαθεσιμότητα ισχυρών Laser κατάλληλων για την επέμβαση και ως εκ τούτου στην έλλειψη απαραίτητης δεξιότητας και εμπειρίας στην χειρουργική τεχνική.

Από το 2018 η ομάδα μας είχε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει όλο και ισχυρότερα μηχανήματα αυξάνοντας συνεχώς την αποτελεσματικότητα σε μεγάλους προστάτες και την ασφάλεια λόγω καλύτερης αιμόστασης και μείωσης του χειρουργικού χρόνου.

Η ωρίμανση της τεχνολογίας των Lasers έφτασε στην τρέχουσα κορωνίδα αυτών το MultiPulse HoPLUS των 150 watts. Ο γερμανικό οίκος JenaSurgical GmbH αξιοποιώντας την μακρόχρονη εμπειρία του στα ιατρικά Lasers παρουσίασε το ολοκληρωμένο σύστημα αποκλειστικά αφιερωμένο στην εκπυρήνιση προστάτου. Συνδύασε το ισχυρότερο 150 watts με τον μακρύτερο μήκους παλμού 1700μs Laser με τον γρηγορότερο και ασφαλέστερο ιστοτεμαχιστή (morcellator). Έχουμε έτσι στα χέρια μας απεριόριστη δύναμη που μπορούμε να εφαρμόσουμε στον ασθενή με ιδανική ακρίβεια και ως εκ τούτου επιθυμητή ασφάλεια.

Τα καλά νέα

Η άνθιση της μεθόδου HoLEP παγκοσμίως έδωσε την ευκαιρία σε πρωτοπόρους ιατρούς να σπρώξουν τα όρια της ακόμη περισσότερο προς την κατεύθυνση της ελάχιστης παρέμβασης άρα ελαχίστου τραύματος.

Η έμπνευση τους υλοποιήθηκε από τον γερμανικό οίκο εξειδικευμένων ενδοσκοπικών εργαλείων RZ Medizintechnik GmbH διαθέτοντας μας το mini Laser scope. Με απλά λόγια έχουμε ένα σημαντικά μειωμένης( 30%) διαμέτρου ενδοσκόπιο συμπυκνώνει ευκρίνεια και καθαρότητα εικόνας χαρακτηριστική σημαντικά μεγαλύτερων εργαλείων. Δεδομένου του ότι η επέμβαση γίνεται μέσω της ανδρικής ουρήθρας το μέγεθος του ενδοσκοπικού εργαλείου που εισάγεται σε αυτήν έχει σημασία. Όσο λεπτότερο τόσο «φιλικότερο» με την ευαίσθητη ουρήθρα οπότε έχουμε:

  • Αποφυγή τραύματος ουρήθρας άρα ταχύτατη αποκατάσταση με λεπτότερο και ως εκ τούτου όχι δυσάρεστο ουροκαθετήρα.
  • Μεγαλύτερη ακρίβεια εντός του χειρουργικού πεδίου. Μπορούμε να κατευθύνουμε το ισχυρό 150 watts Laser με ευέλικτο και ακριβή τρόπο εξασφαλίζοντας ιδανικό διαχωρισμό φυσιολογικού και παθολογικού ιστού. Επιτυγχάνουμε τελικά βραχύτερο χρόνο επέμβασης.

Η αντιμετώπιση ενός συχνού και διαδεδομένου προβλήματος του άνδρα εισέρχεται σε νέα εποχή. Η Laser εκπυρήνιση προστάτη HoLEP μπορεί και το κάνει αυτό καθώς δεν περιορίζεται από τον ογκώδη εξοπλισμό ρεύματος της παλαιότερης διουρηθρικής εκτομής γνωστής TURP/TURis. Το φως λογω της φύσης του εισέρχεται δια λεπτότατων εργαλείων στον στόχο αλλάζοντας επαναστατικά την καταξιωμένη HoLEP σε μια νέα εκδοχή.

Η νέα εκδοχή της διαφέρει τόσο ριζικά από την παλαιά που αυτοδικαίως αποκτά διεθνώς νέο όνομα: MiLEP.

Μετά την ολοκλήρωση κλινικών μελετών που αποδεικνύουν τα πλεονεκτήματα έναντι της HoLEP  έχει ήδη υιοθετηθεί σαν την επέμβαση εκλογής για  αντιμετώπιση καλοήθους υπερπλασίας προστάτη παγκοσμίως.

Αυτό συμβαίνει παγκοσμίως σε εξειδικευμένα κέντρα όπου δραστηριοποιούνται έμπειρες ουρολογικές ομάδες όπως η δική μας.

Συνεργαζόμενοι φορείς

logos1 logos2

logos3

Συνεργαζόμενα νοσοκομεία

logos5 logos4

Κλείστε Online Ραντεβού!

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

Copyright © 2022 All Rights Reserved - Νικόλαος Μπαφαλούκας, Χειρουργός - Ουρολόγος FEBU

 

Ιατρικό Marketing by Health Solutions

hsLogo200px