Καρκίνος του προστάτη: H καθημερινή συνήθεια που προστατεύει την υγεία των ανδρών

Είναι ο καφές σύμμαχος των ανδρών απέναντι στον καρκίνο του προστάτη; Κινέζοι επιστήμονες δίνουν θετική απάντηση και υποστηρίζουν πως η αγαπημένη καθημερινή συνήθεια, ο καφές, θωρακίζει την ανδρική υγεία απέναντι σε αυτή την επικίνδυνη μορφή καρκίνου.

Δυστυχώς ο καρκίνος του προστάτη έχει αυξητικές τάσεις σε όλον τον κόσμο και σχεδόν τρία στα τέσσερα περιστατικά εμφανίζονται στις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ μετά τη δεκαετία του 1970, η νόσος εμφανίζει μεγάλη αύξηση στην Κίνα, την Ιαπωνία και σε άλλες ασιατικές χώρες.

Πώς δρα ο καφές και σε ποια συμπεράσματα οδηγήθηκαν οι ειδικοί

Ο καφές βελτιώνει τον μεταβολισμό του σακχάρου (γλυκόζης), έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και επίσης επηρεάζει τα επίπεδα των σεξουαλικών ορμονών, παράγοντες που όλοι εμπλέκονται στον καρκίνο του προστάτη.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον ουρολόγο δρα Κεφένγκ Γουάνγκ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Σενγκτζίνγκ του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Κίνας, ανέλυσε στοιχεία από 16 δημοσιευμένες έρευνες (μετα-ανάλυση), προερχόμενες επτά από την Ευρώπη, επτά από τις ΗΠΑ και δύο από την Ιαπωνία. Οι μελέτες αφορούσαν συνολικά 1,08 εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους οι 57.732 εμφάνισαν καρκίνο του προστάτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι έπιναν τους περισσότερους καφέδες μέσα στην ημέρα είχαν μειωμένο κατά 9% κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σε σχέση με εκείνους που έπιναν ελάχιστους καφέδες έως καθόλου. Κάθε πρόσθετος καφές μέσα στην ημέρα σχετιζόταν με μία μείωση του κινδύνου καρκίνου κατά περίπου 1%. Όσοι έπιναν τους περισσότερους καφέδες είχαν 12% έως 16% μικρότερο κίνδυνο για προχωρημένο και θανατηφόρο καρκίνο του προστάτη, αντίστοιχα.

Φυσικά, οι ειδικοί δεν συστήνουν την αλόγιστη κατανάλωση καφέ και συμβουλεύουν κάθε άνδρα να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με σωστή διατροφή, άσκηση και τακτικό ουρολογικό έλεγχο.

Η  σχετική δημοσίευση έγινε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open».

Συνεργαζόμενοι φορείς

logos1 logos2

logos3

Συνεργαζόμενα νοσοκομεία

 logos4  logos5

Κλείστε Online Ραντεβού!

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

Copyright © 2022 All Rights Reserved - Νικόλαος Μπαφαλούκας, Χειρουργός - Ουρολόγος FEBU

 

Ιατρικό Marketing by Health Solutions

hsLogo200px