Ευρωπαϊκή Ένωση Ουρολογίας: H ακράτεια ούρων παραμένει ταμπού και χωρίς θεραπεία

H ακράτεια ούρων είναι ένα συχνό πρόβλημα που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίους αλλά, ακόμα, παραμένει ταμπού για τους περισσότερους ασθενείς. Επιστημονική έρευνα που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ουρολογίας (EAU), αποκαλύπτει πως το 10% έως 20% των Ευρωπαίων πάσχει από κάποιας μορφής ακράτεια ούρων αλλά νιώθει αμήχανα να συζητήσει το πρόβλημα.

Η ακράτεια ούρων -η αδυναμία να συγκρατηθεί η τάση για ούρηση- αποτελεί θεραπεύσιμο πρόβλημα αλλά δυστυχώς πολλοί είναι αυτοί που δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 3.029 άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία), και ανακάλυψε πως μόνο το ένα τρίτο όσων έχουν τέτοιο πρόβλημα, σε πιο ελαφριά ή πιο σοβαρή μορφή, αναζητούν βοήθεια από κάποιον γιατρό.

Ενδεικτικό μάλιστα της νοοτροπίας μη αντιμετώπισης του προβλήματος είναι το γεγονός πως το 35% θεωρούν ότι η ακράτεια τελικά θα θεραπευθεί από μόνη της.

Χρήσιμα συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα:

  • Kυρίως οι γυναίκες, σε σχέση με τους άνδρες νιώθουν άβολα να μιλήσουν για την ακράτεια σε τρίτους (ακόμη και ειδικούς). Ενδεικτικά, το 44% των ατόμων άνω των 55 ετών στην Ολλανδία, οι οποίοι ρωτήθηκαν σχετικά, είπαν ότι ποτέ δεν έχουν μιλήσει σε κανέναν για την ακράτειά τους.
  • Μόνο το 8% των ερωτηθέντων ήταν συνειδητοποιημένοι πως η ακράτεια είναι συχνό πρόβλημα σε πολλούς ανθρώπους.
  • Η ακράτεια δεν αφορά μόνο ηλικιωμένους, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι. Αποτελεί ναι μεν πιο συχνό πρόβλημα σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας αλλά ταλαιπωρεί και νεότερες ηλικίες. Χαρακτηριστικά, ένας στους τέσσερις νέους ενήλικες 18 έως 24 ετών στη Βρετανία παραδέχτηκε ότι μία φορά την εβδομάδα ή και συχνότερα εμφανίζει κάποια απώλεια ούρων.
  • Ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους εσφαλμένα πιστεύει ότι πρέπει κάποιος να συνηθίσει αυτή την κατάσταση και να συμβιβαστεί τελικά με το πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες μορφές ακράτειας είναι θεραπεύσιμες, αρκεί κάποιος να απευθυνθεί στον ουρολόγο.

Ο καθηγητής Κρίστοφερ Τσαπλ, Γ.Γ της EAU, σχολίασε  σχετικά «πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από ακράτεια και πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι αυτή επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής ολοένα περισσότερων ανθρώπων. Ευτυχώς, υπάρχουν διάφορες δυνατότητες θεραπείας, ενώ δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για να ντρέπεται κάποιος. Συνεπώς, μην παίρνετε το πρόβλημα σαν κάτι αναπόφευκτο. Μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας και βρείτε ποια είναι η καλύτερη λύση για σας».

Για τα προβλήματα της ακράτειας αλλά και για οποιοδήποτε άλλο ουρολογικό πρόβλημα, ο Χειρουργός Ουρολόγος είναι στη διάθεσή σας με σύγχρονες θεραπευτικές λύσεις. Επικοινωνήστε μαζί του στα 2106994100 & 6944671969.

Συνεργαζόμενοι φορείς

logos1 logos2

logos3

Συνεργαζόμενα νοσοκομεία

 logos4  logos5

Κλείστε Online Ραντεβού!

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

Copyright © 2022 All Rights Reserved - Νικόλαος Μπαφαλούκας, Χειρουργός - Ουρολόγος FEBU

 

Ιατρικό Marketing by Health Solutions

hsLogo200px