Έρευνα: Βακτήρια που εντοπίζονται στα ούρα σχετίζονται με τον καρκίνο του προστάτη;

Σε μια σημαντική ανακάλυψη οδηγήθηκαν επιστήμονες στη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίοι εντόπισαν  συγκεκριμένα βακτήρια σε ανθρώπινα ούρα, τα οποία συνδέονται με τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη.

Το συγκεκριμένο συμπέρασμα δεν αποτελεί απόδειξη πως τα ίδια τα βακτήρια είναι υπεύθυνα για τον καρκίνο του προστάτη ή για τη ραγδαία επιδείνωσή του, αλλά αποτελούν ένα σοβαρό στοιχείο που χρήζει περαιτέρω αξιολόγησης και έρευνας.

Η ταυτότητα της έρευνας και η μεθοδολογία

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Νόργουιτς, σχεδιάζουν ειδικές έρευνες για να δουν αν η αλλαγή του μικροβιώματος και η εξάλειψη των βακτηρίων με αντιβιοτικά μπορεί να προλάβει την εμφάνιση των επιθετικών όγκων. Η βακτηριακή λοίμωξη είναι γνωστό ότι εμπλέκεται σε άλλους καρκίνους, με χαρακτηριστική περίπτωση το βακτήριο H.pylori που «ενοχοποιείται» για το έλκος και τον καρκίνο του στομάχου. Στην περίπτωση που μελετήθηκε, το μεγάλο «στοίχημα» για τους γιατρούς είναι η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία εκείνων των ασθενών με επιθετικούς, ταχέως εξελισσόμενους όγκους. Οι σημερινές μέθοδοι -κυρίως το τεστ αίματος PSA και οι βιοψίες- δεν μπορούν πάντα να οδηγήσουν σε ασφαλή πρόβλεψη για το ποιοι καρκίνοι θα αποδειχθούν πιο επικίνδυνοι.

Η νέα έρευνα μελέτησε περισσότερους από 600 άνδρες, με και χωρίς καρκίνο του προστάτη, εντοπίζοντας στις αναλύσεις ούρων πέντε τύπους αναερόβιων βακτηρίων (Peptoniphilus, Porphyromonas, Fenollaria, Varibaculum και Fusobacterium) που είναι συχνότερα σε όσους οι καρκίνοι πρόκειται τελικά να γίνουν επιθετικοί. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε πως όσοι άνδρες είχαν ένα ή περισσότερα από αυτά τα είδη βακτηρίων στα ούρα τους, εμφάνιζαν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα -σε σχέση με όσους ασθενείς δεν είχαν τέτοια βακτήρια- ο αρχικός καρκίνος του προστάτη τους να εξελιχθεί σε προχωρημένο.

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Κόλιν Κούπερ, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου East Anglia εξήγησε τα παραπάνω συμπεράσματα λέγοντας πως  υπάρχει πιθανότητα  μερικά από αυτά τα βακτήρια να παράγουν ορμόνες που ευνοούν την ανάπτυξη επιθετικών καρκινικών όγκων. Από την άλλη, επεσήμανε ότι «τα αντιβιοτικά δεν εισδύουν πολύ καλά στον προστάτη, ενώ πρέπει να επιλεχθεί ένα αντιβιοτικό που θα σκοτώνει μόνο συγκεκριμένα βακτήρια» καθώς κάποια βακτήρια είναι ωφέλιμα και δεν πρέπει να εξαλειφθούν.

Η ερευνήτρια δρ Ρέιτσελ Χερστ δήλωσε σχετικά πως «ανάμεσα στα πράγματα που δεν γνωρίζουμε, ακόμη, είναι πώς οι άνθρωποι αποκτούν αυτά τα βακτήρια και κατά πόσο αυτά όντως προκαλούν καρκίνο ή αν απλώς μία ανεπαρκής ανοσιακή απόκριση επιτρέπει την ανάπτυξη των βακτηρίων. Όμως, ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας και η μελλοντική έρευνα θα οδηγήσουν σε νέες θεραπευτικές επιλογές που θα μπορούν να επιβραδύνουν ή και να προλάβουν τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη πριν αναπτυχθεί. Η εργασία μας μπορεί, επίσης, να θέσει τα θεμέλια για νέα τεστ που θα χρησιμοποιούν τα εν λόγω βακτήρια για να προβλέψουν την πιο αποτελεσματική θεραπεία για τον καρκίνο κάθε άνδρα».

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο ευρωπαϊκό περιοδικό Ουρολογίας-Ογκολογίας «European Urology Oncology».

Συνεργαζόμενοι φορείς

logos1 logos2

logos3

Συνεργαζόμενα νοσοκομεία

 logos4  logos5

Κλείστε Online Ραντεβού!

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

Copyright © 2022 All Rights Reserved - Νικόλαος Μπαφαλούκας, Χειρουργός - Ουρολόγος FEBU

 

Ιατρικό Marketing by Health Solutions

hsLogo200px