Καρκίνος Προστάτη: Ποιος ο ρόλος της παχυσαρκίας ειδικά στη νεαρή ηλικία;

Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συσχέτιση σχετικά με την παχυσαρκία και τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη κατέληξε μια επιστημονική ομάδα από τη Σουηδία, σύμφωνα με την οποία περίπου ένας στους τρεις παχύσαρκους νέους διατρέχει περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη στην ενήλικη ζωή του.

Πιο αναλυτικά, οι Σουηδοί επιστήμονες συμπέραναν πως  η αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εφηβείας και την εικοσαετία ενός νέου άνδρα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης επικίνδυνων όγκων αργότερα στη ζωή του.

«Γνωρίζοντας όλο και περισσότερα για τους παράγοντες που προκαλούν τον καρκίνο του προστάτη, φτάνουμε όλο και πιο κοντά στην πρόληψή του. Οι μόνοι καθιερωμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως η αύξηση της ηλικίας, το οικογενειακό ιστορικό της νόσου και διάφοροι γενετικοί δείκτες, δεν είναι τροποποιήσιμοι, γεγονός που καθιστά ζωτικής σημασίας τον εντοπισμό παραγόντων κινδύνου που μπορούν να αλλάξουν», αναφέρει η δρ Μαρίζα ντα Σίλβα, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Lund.

Τα στοιχεία και τα συμπεράσματα

Τα στοιχεία της έρευνας προήλθαν από τη μελέτη 258.477 αντρών που μελετήθηκαν για 43 χρόνια. Οι ερευνητές δημιούργησαν αρχείο με τις μετρήσεις του βάρους  των συμμετεχόντων μεταξύ των ηλικιών 17 και 60 ετών. Κανένας από τους άντρες αυτούς δεν είχε διαγνωστεί με καρκίνο κατά τη στιγμή της έναρξης της μελέτης, από το 1963 έως το 2014, ενώ παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2019.

Στην πορεία διαπιστώθηκε πως 23.348 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη και 4.790 κατέληξαν από τη νόσο. Όπως παρατήρησαν, η μέση αύξηση του βάρους ήταν υψηλότερη στις αρχές της ενήλικης ζωής τους – 1,6 κιλά ετησίως από τις ηλικίες 17 έως 29 ετών, 0,75 κιλά ετησίως από τις ηλικίες 30 έως 44 ετών και 0,5 κιλά ετησίως από τις ηλικίες 45 έως 60 ετών

Ειδικότερα, η αύξηση του βάρους κατά 1,1 κιλό ετησίως καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός άνδρα αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης επιθετικού και θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη κατά 10% και 29% αντίστοιχα.

Προχωρώντας εις βάθος την ανάλυση των στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη μεταξύ των ηλικιών 17 και 29 ετών. Δηλαδή, ένας νεότερος άντρας που παίρνει 2,2 κιλά ετησίως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου διατρέχει 13 και 27% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επιθετικού και θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη, αντίστοιχα.

Και σε αυτή την περίπτωση, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το φυσιολογικό και σταθερό σωματικό βάρος κατά τη νεαρή ενήλικη ζωή, είναι παράγοντας υγείας και θα μπορούσε να λειτουργήσει προληπτικά απέναντι (και) σε έναν επιθετικό καρκίνο του προστάτη.

«Δεν είναι ακόμα γνωστό εάν η ίδια η αύξηση του βάρους ή η μακρόχρονη περίοδος που διατηρείται αυτό το βάρος θεωρείται πιο σημαντικός παράγοντας της συσχέτισης που βλέπουμε. Επομένως, η πρόληψη της απότομης αύξησης του βάρους στους νέους άνδρες θεωρείται επιτακτική, για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη» καταλήγει η δρ. Μαρίζα ντα Σίλβα.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (30th European Congress on Obesity 2023), στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας .

Ο Χειρουργός Ουρολόγος Nικόλαος Μπαφαλούκας, Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής στη Βιοκλινική Αθηνών είναι στη διάθεσή σας με σύγχρονες λύσεις για κάθε ουρολογικό πρόβλημα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στα 2106994100 & 6944671969.

Συνεργαζόμενοι φορείς

logos1 logos2

logos3

Συνεργαζόμενα νοσοκομεία

logos5 logos4

Κλείστε Online Ραντεβού!

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

Copyright © 2022 All Rights Reserved - Νικόλαος Μπαφαλούκας, Χειρουργός - Ουρολόγος FEBU

 

Ιατρικό Marketing by Health Solutions

hsLogo200px