Καρκίνος Προστάτη: Ποιο είναι το ρόφημα που αυξάνει κατά 25% τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου;

Ένα ρόφημα που μαθαίνουμε να καταναλώνουμε από πολύ μικρή ηλικία, καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξή μας αναδεικνύεται σε έναν από τους χειρότερους εχθρούς του προστάτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης που δημοσιεύεται στο American Journal of Clinical Nutrition.

Αναλυτικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, και ειδικότερα γάλακτος, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σε σύγκριση με τη μέτρια κατανάλωση. Από την άλλη πλευρά, δε διαπιστώθηκε κάποια συσχέτιση μεταξύ του αυξημένου κινδύνου καρκίνου του προστάτη και της πρόσληψης ασβεστίου που δεν προέρχεται από γαλακτοκομικά προϊόντα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ουσίες εκτός από το ασβέστιο παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου.

«Τα ευρήματά μας ενισχύουν άλλα στοιχεία που αναγνωρίζουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα ως συντελεστή κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη»,  επεσήμανε ο Gary Fraser, κύριος ερευνητής της μελέτης και καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Loma Linda.

Ειδικότερα, όσοι άνδρες κατανάλωναν περίπου 430 γραμμάρια γαλακτοκομικών την ημέρα (1 ¾ φλιτζάνια γάλα) διέτρεχαν 25% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη, σε σύγκριση με τους άνδρες που κατανάλωναν μόνο 20,2 γραμμάρια γαλακτοκομικών την ημέρα (1/2 φλιτζάνι γάλα την εβδομάδα). Επιπλέον, η αύξηση ήταν ακόμα μεγαλύτερη στους άντρες με υπέρμετρη κατανάλωση, σε σύγκριση με τους άνδρες με μηδενική πρόσληψη γαλακτοκομικών στη διατροφή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν παρόμοια συσχέτιση μεταξύ του καρκίνου του προστάτη και του γιαουρτιού ή του τυριού. Παράλληλα, ο επικεφαλής συγγραφέας, καθηγητής Gary Fraser, σημείωσε ότι τα αποτελέσματα είχαν ελάχιστη διαφοροποίηση ανάλογα με το αν τα προϊόντα ήταν με πλήρη λιπαρά ή με λιγότερα λιπαρά.

Τα στοιχεία της έρευνας

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία περίπου 28 χιλιάδων Αμερικανών, που δεν έπασχαν από καρκίνο στην αρχή της μελέτης και τους παρακολούθησαν για περίπου οκτώ χρόνια. Η μελέτη κοόρτης εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες αυτών των ανδρών και παρακολουθούσε την υγεία τους καθ' όλη τη διάρκεια. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα κρατικά μητρώα καρκίνου για να διαπιστώσουν ότι στο τέλος της μελέτης, 1.254 συμμετέχοντες είχαν αναπτύξει καρκίνο του προστάτη.

“Τα δύο τρίτα ενός φλιτζανιού είναι το σημείο αύξησης του κινδύνου”

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι δεν καταγράφηκε ομοιόμορφη αύξηση του κινδύνου μεταξύ των ανδρών με σταδιακά μεγαλύτερη πρόσληψη γαλακτοκομικών. Με άλλα λόγια, η αύξηση της πρόσληψης γαλακτοκομικών κατά 50 ml την φορά δεν απέφερε τις ίδιες αυξήσεις κινδύνου, καθώς οι μερίδες μεγάλωναν.

Η αύξηση του κινδύνου ξεκινάει ουσιαστικά όταν φτάσετε στα 150 ml, δηλαδή περίπου τα δύο τρίτα ενός φλιτζανιού γάλα την ημέρα. Είναι λες και κάποια βιολογική ή βιοχημική οδός να παρουσιάζει κορεσμό με περίπου δύο τρίτα φλιτζανιού γάλα την ημέρα”, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η σύνδεση αυτή του γάλακτος με την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη εξηγείται από τις ορμόνες, σύμφωνα με τον Δρ. Fraser. Περίπου το 75% των αγελάδων είναι έγκυες, και ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας καρκίνος που σχετίζεται με τις ορμόνες. Επιπλέον, προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει την πρόσληψη γαλακτοκομικών και άλλων ζωικών πρωτεϊνών με υψηλότερα επίπεδα στο αίμα μιας ορμόνης, του ινσουλινόμορφου αυξητικού παράγοντα-1 (IGF-1), ο οποίος θεωρείται ότι προάγει ορισμένους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του προστάτη.

Παρόλα αυτά, ο Δρ. Fraser θεωρεί ότι ακόμη δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να τεκμηριώνουν με κατηγορηματικό τρόπο τη συσχέτιση υπερκατανάλωσης γάλακτος και εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Συμβουλεύει ωστόσο,  όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη ή άλλους παράγοντες κινδύνου να είναι “προσεκτικοί” με την κατανάλωση γάλακτος.

Συνεργαζόμενοι φορείς

logos1 logos2

logos3

Συνεργαζόμενα νοσοκομεία

logos5 logos4

Κλείστε Online Ραντεβού!

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

Copyright © 2022 All Rights Reserved - Νικόλαος Μπαφαλούκας, Χειρουργός - Ουρολόγος FEBU

 

Ιατρικό Marketing by Health Solutions

hsLogo200px