Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Η νυκτουρία είναι ένα βασανιστικό σύμπτωμα. Να χειρουργηθώ να απαλλαγώ  

Η συχνή αφύπνιση για ούρηση δεν ωφελείται πια στον μεγάλο προστάτη. Οφείλεται στην απορρύθμιση της κύστης που οφείλεται βέβαια στον μεγάλο προστάτη αλλά δεν αίρεται αυτομάτως με οποιαδήποτε επέμβαση.  Θα χρειαστεί καιρός και ενδεχομένως φάρμακα για να ηρεμήσει η κύστη.

Ριζική προστατεκτομή να απαλλαγώ οριστικά από το πρόβλημα μιας και είμαι νέος και θα ξαναμεγαλώσει ο προστάτης στο μέλλον

Η ριζική προστατεκτομή θα απαλλάξει οριστικά  από το πρόβλημα και από την απροβλημάτιστη σεξουαλική ζωή. Ανύπαρκτη ή κακή στύση συμβαίνει στο 90% των επεμβάσεων. Οι ασθενείς μετά την επέμβαση πρέπει να ενταχθούν σε ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης  στυτικής λειτουργίας:

Γι' αυτό άλλωστε την κάνουμε μόνο σε καρκίνο προστάτου.

Η διουρηθρική προστατεκτομή TURisείναι μια νέα μέθοδος. Πως γνωρίζουμε για την διάρκεια του αποτελέσματος της;

Η μέθοδος TURis δεν είναι καινούργια μέθοδος. Είναι η από το 1970 ευρέως εφαρμοζόμενη διουρηθρική προστατεκτομή. Ονομάζεται και ο χρυσούς κανόνας (Gold Standard) της αντιμετώπισης της ΚΥΠ. Περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρίας το βεβαιώνουν αυτό καθώς παράγει μακρόβια καλά αποτελέσματα πέραν της 15ετίας.

Την τελευταία δεκαετία η διουρηθρική προστατεκτομή(Trans Urethral Resection) γίνεται σε αλατόνερο (in saline). Ονομάζεται ως εκ τούτου TURis.

Η διαφορά της διουρηθρικης προστατεκτομής σε αλατόνερο(TURis) με την παλαιά διουρηθρική προστατεκτομή(TUR) είναι η ασφάλεια και μονό. Η ασφάλεια της μεθόδου επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε και κατηγορίες ασθενών για τις οποίες η μοναδική επιλογή ήταν ο δια βίου ουροκαθετήρας Τέτοιες ήταν οι μεγάλης ηλικίας ασθενείς με σοβαρά καρδιολογικά, αιματολογικά και αναπνευστικά προβλήματα.

Μήπως «ρομποτική» ολική προστατεκτομή για ανώδυνη και οριστική απαλλαγή από το πρόβλημα προστάτη;

Η απλή λαπαροσκοπική «ρομποτική» προστατεκτομή είναι η επαναφορά της εγκαταλελειμμένης πια ανοικτής προστατεκτομής. Ο νεοτερισμός της είναι ότι δεν ανοίγει μεγάλη τομή στο δέρμα.

Ανοίγονται 3 μικρότερες.

Ανοίγεται η κύστη και αναγνωρίζεται η μεταβατική ζώνη του προστάτη που είναι το αδένωμα. Εν συνέχεια αυτό αφαιρείται δια της ανοικτής κύστης και της κοιλιάς. Υστέρα η κύστη ράβεται στεγανά.

Ο λόγος που συζητάμε καν αυτή την τεχνική είναι ότι μπορεί να είναι χρήσιμη σε προστάτες >200 κ.εκ. Όταν υπάρχει ικανός λαπαροσκόπος και απουσιάζει ικανός ενδοσκόπος χειρουργός.

Ο προστάτης μου είναι πολύ μεγάλος πάνω από 100 κυβικά εκατοστά. Μπορεί η διουρηθρική TURisνα δώσει μόνιμη λύση;

 H αντιμετώπιση μεγάλων προστατών πάνω από 100κ,ε εξαρτάται από την ικανότητα και σχετική εκπαίδευση του χειρουργού. Τα δεδομένα πλεονεκτήματα της TURis μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να αφαιρεθούν αδενώματα πάνω από 100 κυβικά εκατοστα.   

 Ποια μέθοδος θα δώσει μόνιμη λύση στο πρόβλημα;

Οποιαδήποτε επέμβαση Διουρηθρική ή Ανοικτή ή Λαπαροσκοπική(ρομποτικά υποβοηθούμενη) ΔΕΝ αφαιρεί τον προστάτη. Αφαιρεί μόνο το αδένωμα αυτού που είναι η Transitional zone. Η περιφερική ζώνη που λέγεται και «κάψα» φυσικά παραμένει. Παραμένει έτσι ο θεωρητικός κίνδυνος του καρκίνου του προστάτου

Παραμένει η ανάγκη παρακολούθησης του PSA που παρεμπιπτόντως μειώνεται δραστικά μετά από τέτοια επέμβαση αλλά δεν μηδενίζεται.

Παίρνω εδω και καιρό φάρμακα. Η ροή είναι ικανοποιητική και δεν έχω ουρολοιμώξεις ή επίσχεση ούρων. Εχω συχνουρία και κάποιο ποσό ούρων παραμένει στην κύστη μετά την ούρηση. Πρέπει να χειρουργηθώ;

Πρέπει να χειρουργηθείτε καθώς τα φάρμακα έχουν αποτύχει να προστατέψουν την κύστη. Αυτή πια δεν μπορεί να ανεχθεί ικανή ποσότητα ούρων και έτσι παρουσιάζεται νυκτουρία.

Συνεργαζόμενοι φορείς

logos1 logos2

logos3

Συνεργαζόμενα νοσοκομεία

 logos4  logos5

Κλείστε Online Ραντεβού!

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

Copyright © 2022 All Rights Reserved - Νικόλαος Μπαφαλούκας, Χειρουργός - Ουρολόγος FEBU

 

Ιατρικό Marketing by Health Solutions

hsLogo200px