Λιθίαση Ουροδόχου Κύστης

Είναι μια σχετικά συχνή κατάσταση όπου στην  κύστη  υπάρχουν πέτρες.

Αυτές είτε σχηματίστηκαν εκεί εξ αρχής είτε έχουν κατέβει από τα νεφρά, μικρότερες βέβαια, δεν μπόρεσαν να αποβληθούν έμειναν στην κύστη και με συνεχείς επιστρωματώσεις μεγάλωσαν.

Ο κοινός παρονομαστής σε κάθε περίπτωση λίθων της κύστης είναι η «προβληματική», δυσχερής εκροή των ούρων.

Αυτό σημαίνει πως:

  • Είτε τα ούρα «λιμνάζουν» μέσα σε μια κύστη που δεν αδειάζει τελείως δημιουργώντας ίζημα αλάτων αρχικά και στην συνέχεια πέτρες.
  • Είτε πως οι μικρές σχετικά πέτρες που κατεβαίνουν από τα νεφρά δεν μπορούν να αποβληθούν, μένουν στην κύστη και το μέγεθος τους αυξάνει με το καιρό.

Ως εκ τούτου οι πέτρες της ουροδόχου κύστης είναι συχνές σε ηλικιωμένους άνδρες λόγο του υπερτροφικού προστάτη και πολύ σπάνιες σε νεαρούς άνδρες, ή γυναίκες λόγω του μικρού ή ανύπαρκτου προστάτη αντιστοίχως.

Οι πέτρες της κύστης μπορεί να προκαλέσουν αιματουρία, ουρολοίμωξη, επίσχεση(σταμάτημα) ούρων ακόμη και κακόηθες νεόπλασμα της κύστεως αν παραμείνουν χωρίς θεραπεία επί μακρόν.

Η θεραπεία τους πρέπει να είναι ρεαλιστική αντιμετωπίζοντας όχι μόνο την  πέτρα αλλά και την αιτία που την δημιουργεί. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτή είναι ο μεγάλος προστάτης που εμποδίζει την ελεύθερη ροή ούρων  ή κάποιο στένωμα ουρήθρας σπανιότερα.

Η καλύτερη θεραπεία είναι η διουρηθρική κατακερμάτιση και  τμηματική αφαίρεση τους όπως θα δείτε στα παρακάτω βίντεο.

Συνεργαζόμενοι φορείς

logos1 logos2

logos3

Συνεργαζόμενα νοσοκομεία

logos5 logos4

Κλείστε Online Ραντεβού!

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

Copyright © 2022 All Rights Reserved - Νικόλαος Μπαφαλούκας, Χειρουργός - Ουρολόγος FEBU

 

Ιατρικό Marketing by Health Solutions

hsLogo200px